Catedra de Germanistica, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine,

Universitatea din Bucuresti

Catedra de Germanistica, Facultatea de Filologie,

Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca

Catedra de Germanistica, Facultatea de Litere,

Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi

Catedra de Germanistica, Facultatea de Litere, Istorie si Jurnalistica,

Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu

Catedra de Germanistica, Facultatea de Litere, Filosofie si Istorie,

Universitatea de Vest Timisoara

 

Catre,

MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE
DIN ROMĀNIA
In atentia domnului Ministru

Bucuresti, 7 noiembrie 2000

Stimate domnule Ministru,

Sefii catedrelor de germanistica din cele mai importante universitati din Romānia, intruniti intr-o reuniune la Bucuresti in data de 7 noiembrie 2000, au luat in discutie situatia financiara dificila prin care trec in momentul de fata invatamāntul mediu si superior romānesc, cu deosebire cel din domeniul limbilor straine si, mai ales, al limbii germane.
Pornind de la importanta deosebita a limbii germane - atāt ca limba moderna cāt si ca limba materna pentru minoritatea germana din Romānia - in ansamblul evolutiilor din Europa si pe plan mondial, ca de altfel importanta tuturor limbilor straine, sefii catedrelor de germanistica, constienti de rolul decisiv al cunoasterii limbilor straine in procesele de integrare europeana a Romāniei, constata cu ingrijorare ca, in ciuda unor preocupari laudabile, evidente, ale conducerii Ministerului Educatiei Nationale, finantarea invatamāntului superior din domeniul limbilor straine este pe deplin nesatisfacatoare, ceea ce a dus la reducerea drastica a posturilor pentru cadrele didactice din acest domeniu, la incarcarea cu mult peste limitele legii a normelor didactice, la marirea antiproductiva a numarului de studenti pentru grupele de studiu.
Sefii catedrelor de germanistica au apreciat ca actualul coeficient al raportului dintre numarul de studenti si numarul de cadre didactice, aprobat pentru facultatile de limbi straine, este nesatisfacator pentru nevoile reale ale acestora, punāndu-le intr-un raport de concurenta neloiala fata de alte facultati cu un aflux mai mare de studenti.
Solicitam regāndirea cāt mai rapida a acestui coeficient si reasezarea lui la un nivel corespunzator nevoilor si importantei pe termen lung ale studiului limbilor straine la nivelul institutiilor de invatamānt superior din Romānia.

Cu deosebita stima,
 

Prof. univ. dr. George Gutu ……………………………………………..
Prof. univ. dr. Elena Viorel ……………………………………………..
Prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoisie   …………………………………..
Prof. univ. dr. Horst Schuller ……………………………………………
Prof. univ. dr. Roxana Nubert …………………………………………..
 

P.S. Aceasta scrisoare va fi data publicitatii. Solicitam aderarea la acest mesaj si a colegilor nostri din domeniul predarii altor limbi straine, aflate in aceeasi situatie precara.

 

www.e-scoala.ro

Imagine Romania!

Lernen Sie Deutsch - Kliken Sie hier