III. Landeskonferenz

der Gesellschaft der Germanisten Rumäniens 
Bukarest, 15. April 2000

Kurzer Bericht

Durch das Rundschreiben der GGR vom 1. März 2000 wurde die 3. Landeskonferenz der GGR einberufen, die am 15. April 2000 in Bukarest, im Gebäude der Fakultät für Fremdsprachen der Universität Bukarest, Str. Pitar Mos 7-11, im Goethe-Saal des Germanistiklehrstuhls stattfand.

Diesem Ereignis gingen Sitzungen der Zweigstellen der GGR voraus, auf denen die bisherige Tätigkeit der Zweigstellen und der GGR erörtert wurde und die Leiter der Zweigstellen neu gewählt wurden. Jede Zweigstelle bestimmte auf ihrer Sitzung oder durch ihre Leitung - satzungsgemäß - 1-2 VertreterInnen, die nach Bukarest gekommen sind, um an der Konferenz teilzunehmen. Sie wurden von den Zweigstellen bevollmächtigt, im Namen der jeweiligen Zweigstelle von dem Stimmrecht Gebrauch zu machen, wenn es darum ging, die bisherige Tätigkeit der GGR gutzuheißen oder nicht und die Zusammensetzung des Landeskomitees der GGR mitzubestimmen.

Laut Statutbestimmungen galten auch schriftlich eingereichte Stimmen, wenn der/die eine oder der/andere VertreterIn aus triftigen Gründen nicht nach Bukarest kommen konnte.

Die Tagesordnung der Landeskonferenz war:

1. Bericht des Komitees der GGR über die Tätigkeit von der II. Landeskonferenz bis heute
2. Bericht über die Finanzen der GGR
3. Diskussion und Abstimmung über beide Berichte und Entlastung des Komitees
4. Wahl des Präsidenten der GGR
5. Wahl des Komitees der GGR
6. Allfälliges (u.a. zum Stand der Vorbereitungen für den V. Kongreß der Germanisten Rumäniens)

Fahrt- und Unterbringunskosten der Vertreter der GGR-Zweigstellen wurden von der GGR getragen.

Nachstehend geben wir das Protokoll der Sitzung in rumänischer Sprache wieder:

 

Proces verbal al celei de a III-a Conferinte Nationale

a Societatii Germanistilor din Romānia

din 15 aprilie 2000

Constatāndu-se ca numarul participantilor la cea de a III-a Conferinta Nationala a SGR, delegati de filialele SGR si membri ai Comitetului SGR, este mai mare decāt 2/3 din numarul total, Conferinta este declarata statutar constituita si se propune ordinea de zi a Conferintei:

1. Raport de activitate al Comitetului National al SGR. Propuneri de actiuni si activitati ale SGR
2. Raport privind situatia financiara  a SGR
3. Discutii pe marginea ambelor rapoarte si descarcarea Comitetului
4. Alegerea presedintelui SGR
5. Alegerea Comitetului SGR
6. Diverse (printre care si detalii organizatorice ale Congresului Germanistilor din Romānia din mai 2000 la Iasi).

Īnaintea prezentarii raportului de activitate al Comitetului National al SGR, George Gutu atrage atentia asupra necesitatii actualizarii evidentei germanistilor din Romania, membri ai SGR, pentru alcatuirea unor fise care sa contina adresele si principalele lucrari publicate. Speranta Stanescu semnaleaza ca īn aceasta directie trebuie sa fie evitate cazurile īn care o serie de lucrari datate īn anul 1997 ca fiind īn curs de publicare nu au vazut lumina tiparului nici īn 2000.

George Gutu afirma ca īnafara de raspunderea si onestitatea fiecarui coleg/a care prezinta astfel de informatii, trebuie ca si GGR sa fie mai atenta īn preluarea de date de acest gen.

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi. George Gutu prezinta raportul de activitate al Comitetului SGR pe perioada de la cea de a II-a Conferinta Nationala din 1995. Īn acest scop, el abordeaza o maniera vie, sugestiva, atractiva, aceea de a urmari acest raport cu ajutorul paginii de Web a Societatii Germanistilor din Romānia cu adresa de Internet: www.ggr.ro, pe un computer instalat īn sala Conferintei, Sala Goethe.

Se urmareste astfel familiarizarea participantilor la Conferinta cu aceasta cale de comunicare a SGR cu asociatia noastra, cu toti cei interesati din tara si de peste hotare. Īn acelasi rānd, acest lucru dovedeste

a. spiritul de initiativa si de actiune al SGR care a creat aceasta pagina. Au colaborat studenti si colegi de la Catedra de Germanistica din Bucuresti, cu sprijinul informational al tuturor filialelor SGR si al Catedrelor de Germanistica din tara;
b. spiritul de transparenta totala al conducerii SGR, care face accesibila orice informatie cu privire la activitatea organizatorica, profesionala si publicistica a SGR pe parcursul desfasurarii acesteia;
c. efortul SGR de a se īncadra īn formele moderne de comunicare si de coordonare a activitatii cu filialele si cu colegii din strainatate;
d. Deschiderea SGR spre lume, depasirea orizontului īngust al īnchistarii.

Pāna īn prezent se constata ca pagina de Web a SGR a fost extrem de bine receptionata de colegii din toata lumea, fiind vizionata de foarte multi navigatori pe internet, care ne-au transmis semnale īn acest sens, solicitānd deseori publicatiile noastre, despre care au luat cunostinta pe aceasta cale.
Sunt urmarite toate rubricile paginii de Web, insistāndu-se pe fiecare moment mai important din activitatea SGR din perioada abordata. (A se vedea rubricile Aktivitäten der GGR! Publizistische Tätigkeit der GGR!)

Totodata se fac precizari la viitoarele proiecte de publicatii ale SGR, eventual la colaborarea cu Editura Universitatii din Bucuresti īn publicarea unor volume din seria "Contributii de germanistica ale SGR", la publicarea unei brosuri-ghid pentru facilitarea folosirii internetului pentru germanisti, elaborata de Stefan Alexe la sugestia lui George Gutu, cautarea de noi forme de editare si redactare a ZGR, eventual prin extinderea colaborarii cu DAAD, care īn prezent contribuie cu o suma modica, si antrenarea mai ampla a lectorilor DAAD la realizarea acestei publicatii, la care se poate apela pentru a avea acces la date concrete privitoare la preocuparile si rezultatele cercetarii germanistilor din Romānia, la informatii din partea structurilor organizatorice teritoriale īn plan personal si profesional.
Este prezentat, pe segmente, selectiv, impresionantul volum de informatii  prelucrate. Sunt specificate, de exemplu, informatii de ultima ora privind actiuni ale SGR, promovari pe linie ierarhica universitara a unor germanisti. Daca se activeaza rubrica ZGR apar listate toate numerele revistei Societatii Germanistilor din Romānia, cu specificarea detaliata a continutului fiecarui numar. Se solicita mai multa initiativa din partea filialelor pentru realizarea unor volume din seria "Contributii de germanistica ale SGR".

Speranta Stanescu se refera mai amplu la delicata  problema a finantarii publicarii īn seria amintita a unor teze de doctorat pe filiera E.U.B.

Se fac propuneri legate de

- organizarea unui simpozion la Cluj
- o sesiune comuna a SGR cu Societatile germanistilor din Germania si Austria cu accente pe problema pregatirii profesionale
- prelucrarea datelor  pentru conturarea unei lucrari ample de „Istorie a germanisticii din Romānia“ care sa respecte rigorile muncii stiintifice, īntrucāt sunt puse īn circulatie lucrari cu titluri ambitioase pe aceasta linie, care ofera īnsa un volum relativ restrāns de informatii si de perspective de abordare.
- trebuie institutionalizata, poate, si  structura īn interiorul careia studentii īsi desfasoara activitatea de cercetare īn domeniul germanisticii prin crearea unui Forum al studentilor īn germanistica īn cadrul SGR, primul pas fiind unf Forum al cercetarii studentesti la Congresul de la Iasi
- este nevoie de angajarea unui contabil calificat, pe anumite perioade, īntrucāt problema gestionarii fondurilor SGR devine din ce īn ce mai complicata īn noile conditii legislative create.

La punctul 2 de pe ordinea de zi, George Gutu prezinta raportul privind situatia financiara a SGR. Se furnizeaza informatii detaliate, precise pe segmente, actiuni. Sunt supuse participantilor cifrele concrete, facāndu-se bilantul īncasarilor si cheltuielilor īn perioaga abordata. Bilantul SGR este pozitiv.
Ia cuvāntul Lora Constantinescu de la Academia de Studii Economice care prezinta Conferintei rezultatele auditului facut documentelor si bilantului, certificānd corectitudinea si autenticitatea acestuia, precum si a sumelor raportate. Ea propune Conferintei sa aprobe raportul prezentat.

Au luat cuvāntul pe marginea documentelor prezentate Peter Kottler, Doina Sandu, Ioan Lazarescu, Angelika Ionas, Speranta Stanescu, Ana Stan, Maria Muscan. Au fost subliniate sprijinul financiar acordat de SGR unor filiale (Brasov, Cluj, Timisoara) īn derularea sesiunilor stiintifice locale, sprijinul SGR pentru publicarea materialelor transmise din tara, contributia esentiala a lui George Gutu la publicarea brosurii "Germanistik an Hochschulen in Rumänien", editata de DAAD la Bonn īn 1997, contributia esentiala a SGR la crearea Societatii Goethe din Romānia si la organizarea manifestarilor de īnalt prestigiu academic si stiintific din Romānia cu ocazia celei de a 250-a aniversari a nasterii lui Goethe, Simposionul Goethe de la Academia Romāna fiind un punct culminant al vietii culturale din anul 1999 etc. Ca moment de o deosebita importanta Ana Stan evoca primirea SGR ca membru plin al Asociatei Internationale a Profesorilor de limba germana (IDV) īn anul 1999, ceea ce dovedeste atentia acordata de SGR problemelor specifice ale profesorilor preuniversitari de limba germana si intensificarea legaturilor de colaborare cu Asociatia Romāna a Profesorilor de limba germana.

Supuse votului, atāt raportul de activitate cāt si raportul privind situatia financiara a SGR sunt aprobate de catre delegati īn unanimitate, Comitetul fiind astfel descarcat.

Se trece la punctele 4 si 5 ale ordinii de zi. Se da citire atributiilor statutare ale Conferintei Nationale a S.G.R. Se da citire modificarilor statutare care au fost facute la conferintele anterioare si date publicitatii. Se distribuie apoi buletinele de vot.

Se fac propuneri pentru functiile de presedinte al SGR, de vicepresedinti ai SGR, precum si la cele de membri ai Comitetului SGR. Doina Sandu arata ca dupa consultarea cu unii colegi īl propune pe George Gutu ca presedinte al SGR īn virtutea certelor sale realizari si eforturi de consolidare a SGR si de crestere a prestigiului acesteia. Īn acelasi sens se exprima si Peter Kottler si Ana Stan. Ca vicepresedinte George Gutu o propune pe Elena Viorel, iar Cornelia Cujba pe Doina Sandu. Mai sunt propusi: ca secretar al SGR Speranta Stanescu si īn calitate de trezorier Ioan Lazarescu. Ca membri sunt propusi: Astrid Agache, Ileana Moise, Carmen Elisabeth Puchianu, Oana Nora Capatāna, Peter Kottler, Valentin Todescu, Maria Muscan, Elena Viorel, Ana Stan, Rosemarie Stein.

Īntrucāt nu se fac alte propuneri se trece la alegeri prin vot secret, cu buletine de vot.

Comisia de validare a voturilor, formata din doamna Ana Stan si domnul Ioan Lazarescu, procedeaza apoi la numararea voturilor. Se comunica faptul ca īn unanimitate de voturi au fost alesi cei propusi mai sus in Comitetul National.

La ultimul punct al ordinii de zi sunt abordate probleme curente legate īndeosebi de cel de al V-lea Congres al Germanistilor din Romānia, evidentiindu-se ca mai sunt īnca unele probleme de acoperire a cheltuielilor scontate.

Peter Kottler subliniaza importanta capitala a structurilor existente pe filiera SGR care fac posibila publicarea rezultatelor cercetarii, considera ca universitatile ar putea prelua o parte din cheltuielile legate de transportul participantilor la congresul de la Iasi. El mai ridica si problema acoperirii cheltuielilor legate de deplasarea, cazarea si masa lectorilor DAAD sau ÖAD. George Gutu informeaza ca lectorii DAAD si ÖAD īsi deconteaza cheltuielile pe filiera proprie din fondurile speciale ale DAAD si ÖAD. Peter Kottler propune ca o serie de lucrari ale studentilor germanisti prezentate īn cadrul sesiunilor de comunicari stiintifice studentesti sa poata fi eventual incluse si īn programul pe sectiuni al Congresului germanistilor din Romānia. Īn acest context, Doina Sandu arata ca a fost deja constituit Forumul cercetarii stiintifice studentesti care va fi reprezentat la Iasi cu studenti din toate centrele universitare.

Fiind felicitati noii alesi, este declarata īnchisa cea de a III-a Conferinta Nationala a SGR.

        Data īntocmirii:                                 A consemnat:
        15 aprilie 2000                                Carmen Iliescu

www.e-scoala.ro

Imagine Romania!

Lernen Sie Deutsch - Kliken Sie hier